Wil jij Nieuwegein beter leren kennen?

Ga je mee op pad met een van onderstaande activiteiten? Of plan je eigen uitje met een wandeling of fietstocht door Nieuwegein. Er zijn veel bijzondere verhalen verstopt in onze straten. Ga je mee op ontdekkingsreis?

Activiteiten in september

  • 7 sep: Open tuinendag

    zaterdag 7 september, 12:00 - 16:00, meerdere locaties in Nieuwegein
    Tijdens de open tuinendag openen de ‘groene parels’ van Nieuwegein hun deuren. Er doen 7 prachtige ‘Geinse’ eetbare tuinen als kruiden-, moes-, buurt-, pluk-, en volkstuinen aan mee. Op elke tuin valt er van alles te beleven en ontdekken.

    Lees meer
    7 sep: Open tuinendag
  • 10 sep: Wandeling met Mariken Heitman

    Dinsdag 10 september, 19:30 – 21:30 uur, Fort Jutphaas 
    Nieuwegeinse auteur Mariken Heitman studeerde biologie en werkt als tuinder en docent groenteteelt. Zij kan dus als geen ander vertellen over de natuur. Dat gaat ze doen tijdens deze wandeling waarbij ze vertelt over composthopen, moestuinieren, de vier seizoenen en hazen. 

    Lees meer
    10 sep: Wandeling met Mariken Heitman
  • 12 sep: Nieuwegeinlezing: Route Impériale

    Donderdag 12 september, 20:00 – 22:00 uur, Stadshuis Nieuwegein 
    Op donderdagavond 12 september geeft Siety Meijer van de Historische Kring Nieuwegein een lezing over de Route impériale door Vreeswijk en Jutphaas, met een introductie door keizer Napoleon zelf. De toegang is gratis. 

    Lees meer
    12 sep: Nieuwegeinlezing: Route Impériale
  • 14 en 15 sep: Open Monumentendag

    Zaterdag 14 en zondag 15 september, verschillende locaties in Nieuwegein 
    Open Monumentendag 2024 staat in het teken van routes, netwerken en verbindingen. Met de slogan ‘Onderweg!’ zal aandacht worden besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook onderweg zijn in de vorm van tijd; van verleden naar heden, van oud naar nieuw. 

    Lees meer
    14 en 15 sep: Open Monumentendag
  • 15 sep: Sluizenloop

    Zondag 15 september 11:30 – 17:00 uur, Vreeswijk  
    Dit bijzondere hardloopevenement dat langs de sluizen van Vreeswijk in Nieuwegein gaat is toegankelijk voor lopers van alle niveaus. Er zijn afstanden van 2 km, 5 km en 10 km. Er is zelfs een speciale 1 km kinderloop voor de jongste sportievelingen. Alle deelnemers worden beloond met een medaille, en voor de snelste lopers zijn er leuke prijzen te winnen. 

    Lees meer
    15 sep: Sluizenloop

Zelf op pad - Wandelen of fietsen door Nieuwegein

Activiteiten in oktober

  • vanaf 1 okt: Expositie ‘Wat is kunst?’

    1 oktober t/m 31 december, Stadshuis Nieuwegein 
    Met deze expositie van KunstGein geven verschillende werken van Nieuwegeinse kunstenaars een kijkje in hun werk en beantwoorden zij de vraag wat voor hun kunst is. 

    Lees meer
    vanaf 1 okt: Expositie ‘Wat is kunst?’
  • 13 okt: Rondleiding door Jutphaas

    zondag 13 oktober om 14:00 uur, start begraafplaats Kerkveld 
    Tijdens deze wandeling gaan we langs een 30-tal rijks-/gemeentelijke monumenten langs de Nedereindseweg, de Herenstraat en de Utrechtsestraatweg. We starten met een rondgang op het Kerkveld, hier vertellen we het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Jutphaas. Daarbij een bezoek aan het unieke archeologische rijksmonument, waar ooit de oorspronkelijke Nicolaaskerk stond. 

    Lees meer
    13 okt: Rondleiding door Jutphaas
  • 17 okt: Nieuwegeins Peil – verhalen van anderstaligen

    Donderdag 17 oktober, 20:00 – 22:00 uur, Stadshuis Nieuwegein 
    Tijdens het jaarlijkse Nieuwegeins peil dragen Nieuwegeinse schrijvers hun eigen verhaal of gedicht voor. Dit jaar zijn dat de gesprekken die ze gevoerd hebben met Nieuwegeiners die de Nederlandse taal leren. Het thema daarbij is: verhalen van vroeger. Welke sprookjes vertelden je ouders, of opa’s en oma’s? Welk verhaal van de meester of juf is je bijgebleven? Verzon je zelf verhalen als kind? Welke verhalen, mythes of gedichten zijn belangrijk in jouw cultuur? Aan wie vertel jij nu verhalen? 

    Lees meer
    17 okt: Nieuwegeins Peil – verhalen van anderstaligen
  • 31 okt: Nieuwegeinlezing: Anna van Rijn

    31 oktober, 14:00 – 16:00 uur, Stadshuis Nieuwegein 
    Anna van Rijn was een vrouw die zich inzette voor de lokale bewoners en die haar eigen beslissingen nam. Alle reden om haar in het zonnetje te zetten in de Maand van de Geschiedenis én de maand waarin Eigenwijsheid het thema is in de bibliotheek. Els van Mourik geeft een lezing over deze markante vrouw en gaat daarbij o.a. in of alles wel klopt wat we over Anna van Rijn menen te weten. Ook komt de vraag aan bod waarom ze kort voor haar overlijden haar testament veranderde. 

    Lees meer
    31 okt: Nieuwegeinlezing: Anna van Rijn

Wandelen met gids - Meer over de verhalen van Nieuwegein te weten komen tijdens een wandeling? Deze gidsen weten je de mooiste verhalen te vertellen!

Organiseer jij ook iets waarbij deelnemers Nieuwegein beter kunnen leren kennen? Laat het ons weten! Dan nemen we het op in de Nieuwegeinse UITagenda en in deze lijst.